Τα οργανικά τρόφιμα έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, με τους καταναλωτές να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από ποτέ στο συγκεκριμένο τρόπο ζωής, φαίνεται πως η ανάπτυξη του τομέα επιταχύνεται. Και αυτό γιατί οι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια όταν χρησιμοποιούν οργανικά προϊόντα και πιστεύουν στη προστασία του περιβάλλοντος.
Οργανικά λέμε τα τρόφιμα που έχουν παραχθεί χωρίς τη χρήση τεχνητών χημικών ουσιών, αντιβιοτικών και ορμονών. Με λίγα λόγια, η ταμπέλα ‘οργανικό’, σημαίνει πως το συγκεκριμένο προϊόν δεν περιέχει πρόσθετα όπως αρωματικές ύλες, χρωστικές, συντηρητικά, και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.
Υπάρχουν πολλά facts για τα οργανικά όμως που ίσως να αγνοείς. Ας τα δούμε:
- Οργανικό δε μπορεί να είναι μόνο κάποιο τρόφιμο. Το βαμβάκι είναι ανάμεσα στις πιο σύνηθες σοδειές στη χώρα μας και χρησιμοποιείται στο ρουχισμό. Φορώντας ρούχα με οργανικά υλικά προωθούμε πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς φυτοφάρμακα να μολύνουν το υπέδαφος και τον αέρα.
- Για μια γεωργική εκμετάλλευση, η πιστοποίηση πως παράγει οργανικά γίνεται μόνο όταν έχει ελεγχθεί πως δε χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα και γενετικά τροποποιημένους σπόρους.
- Τα οργανικά κρασιά δε περιέχουν πρόσθετα θειώδη άλατα. Αν έχεις πονοκεφάλους μετά από κατανάλωση κόκκινου κρασιού ή εμφανίζεις ευαισθησία στα θειώδη, δοκίμασε οργανικό κρασί.
- Στις μονάδες παραγωγής/φάρμες οργανικού κρέατος δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν γενετικά τροποποιημένες τροφές για την εκτροφή των ζώων.
- Το περισσότερο οργανικό κρέας παράγεται με τη χρήση τροφών όπως χόρτο σε ελεύθερη βοσκή, κάτι που σημαίνει πως τα ζώα περνούν τη ζωή τους χωρίς άγχος και με σωστή ισορροπημένη διατροφή. Έτσι, υγιέστερα και πιο χαρούμενα ζώα καταλήγουν και σε ποιοτικότερο κρέας για μας.
- Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει οργανισμός που διασφαλίζει τη σωστή πιστοποίηση των οργανικών τροφών.