Ας γνωρίσουμε τη σοκολάτα
Αποτελούσε αντικείμενο λατρείας από τους πολιτισμούς της Νότιας Αμερικής και οι σπόροι της θεωρούνταν τόσο πολύτιμοι που είχαν αντικαταστήσει τα χρήματα. Την αγαπούν όλοι οι άνθρωποι, μικροί μεγάλοι. Όταν δίνεται σαν δώρο αποτελεί ένδειξη αγάπης.
Είναι το τονωτικό μας, η σύντομη στιγμή απόλαυσης μέσα στη μέρα, ένα πολύ γλυκό δώρο στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή που κάνουμε και να συνυπολογίζουμε κι άλλους παράγοντες στην κατανάλωση πέρα από τη γεύση.
Για να βρούμε τις πρώτες ιστορικές αναφορές στη σοκολάτα θα πρέπει να ανατρέξουμε στο 1900 π.Χ. Οι Αζτέκοι πίστευαν ότι οι σπόροι κακάο (βασικό συστατικό της σοκολάτας) ήταν το δώρο του θεού της σοφίας Κουετζαλκοάτλ (Quetzalcoatl) προς τον άνθρωπο. Βοηθούσε τους αρχαίους αυτούς λαούς στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, στο να έχουν ενέργεια στη μάχη και πίστευαν ότι είχε πολύ ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες. Αργότερα μέσω των Ισπανών διαδόθηκε και στην Ευρώπη, όπου μετά την προσθήκη ζάχαρης αποτέλεσε το πιο διαδεδομένο γλυκό του κόσμου. Τη συναντάμε πλέον σε πάρα πολλές μορφές, όπως κουβερτούρα, υγείας, γάλακτος, με ξηρούς καρπούς, με φρούτα, κι αυτό συμβαίνει γιατί η γεύση της ταιριάζει με την πλειοψηφία των τροφών. Μάλιστα, υπάρχουν πολλές σοκολάτες που λόγω των συστατικών που περιέχουν (π.χ. λιναρόσπορο) είναι πλούσιες σε Ω λιπαρά οξέα, που γνωρίζουμε πόσο πολύτιμα είναι για τον οργανισμό μας.
Οι πιο διάσημες σοκολάτες είναι οι ελβετικές, κυρίως λόγω της μεγάλης ποικιλίας τους και της υψηλής ποιότητας των σπόρων κακάο που χρησιμοποιούν. Τελευταία όμως κι άλλες χώρες παρουσιάζουν σοκολάτες εξαιρετικής ποιότητας, όπως η Γερμανία, η Ιταλία αλλά και η Γαλλία.
Στο διατροφικό μικροσκόπιο
- Διατροφικά μιλώντας, η σοκολάτα αποτελεί ένα τρόφιμο με αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο. Αυτό σημαίνει πως η υπερκατανάλωσή της μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και του σωματικού λίπους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία μας. Συνεπώς το “μέτρον άριστον” ισχύει και για τη σοκολάτα. Η διατροφική ανάλυση μιας τυπικής σοκολάτας υγείας 100 γραμμαρίων με περιεκτικότητα 70-85% κακάο παρουσιάζει θερμιδικό περιεχόμενο 605 θερμίδων ή μάλλον, για να είμαστε επιστημονικά ορθοί, χιλιοθερμίδων (Kcal).
- Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, ο οποίος ευθύνεται για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα και για άλλες πολλές μεταβολικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, σε μαγγάνιο, που πέρα από τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ευθύνεται για την ενεργοποίηση ενός αριθμού ενζύμων ωφέλιμων για την πέψη και την απορρόφηση πολλών βιταμινών.
- Ένα ακόμη πολύ σημαντικό διατροφικό στοιχείο που περιέχει η σοκολάτα είναι ο χαλκός, με πολλαπλά οφέλη στην απορρόφηση σιδήρου, στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και με πολύ ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ακόμα επηρεάζει την πήξη του αίματος, συνθέτει την ελαστίνη και βοηθάει στον σχηματισμό κολλαγόνου. Τέλος αποτελεί εξαιρετική πηγή μαγνησίου και φωσφόρου, δύο πολύτιμα μέταλλα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
- Η διεγερτική της δράση οφείλεται κυρίως στην καφεΐνη που περιέχει και σε ένα βαθμό δικαιολογεί και τον «εθισμό» κάποιων ατόμων στη σοκολάτα. Η πικρή γεύση της μαύρης σοκολάτας ή αλλιώς της σοκολάτας με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο οφείλεται στην ουσία θεοβρομίνη, η οποία έχει επίσης διεγερτική δράση.
Μας φτιάχνει τη διάθεση
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η σοκολάτα τους φτιάχνει τη διάθεση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο φαινόμενο τύπου placebo (δηλαδή να αποτελεί καθαρά ψυχολογικό παράγοντα), αλλά η διατροφική ανάλυσή της δείχνει το αντίθετο! Αυτό αποδεικνύεται από την περιεκτικότητα που έχει η σοκολάτα στο αμινοξύ τριπτοφάνη (300mg ανά 100 γρ. σκόνης κακάο), το οποίο συμμετέχει ενεργά στο δίκτυο νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου και στην παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης που μας κάνει να νιώθουμε καλά και μας φτιάχνει τη διάθεση. Σ’ αυτό συμφωνεί και μια επιστημονική μελέτη που διεξήχθη το προηγούμενο Σεπτέμβριο στην Ελβετία,που τεκμηριωμένα έδειξε ότι η σοκολάτα δύναται να μειώσει το στρες.
Πολύτιμη για την υγεία της καρδιάς
Ο αμερικανικός καρδιολογικός σύλλογος δημοσίευσε τον Ιούλιο του 2014 μια μελέτη, η οποία σχετίζει την κατανάλωση σοκολάτας με τη μείωση της αθηροσκλήρωσης. Στη μελέτη συμμετείχαν 20 ασθενείς με προχωρημένη μορφή αθηροσκλήρωσης, ηλικίας άνω των 70 ετών. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η χορήγηση σοκολάτας τους βοήθησε στο να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία στο περπάτημα με υποβοήθηση, κάτι που σχετίζεται με τη σοκολάτα και την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση.
Γιατί βιολογική;
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η σοκολάτα μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό σύμμαχο στην καθημερινότητά μας, ο οποίος τυγχάνει να είναι και απολαυστικός! Όμως, πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί στην επιλογή που κάνουμε και να συνυπολογίζουμε κι άλλους παράγοντες στην κατανάλωση πέρα από τη γεύση. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προϊόντα που κυκλοφορούν στις μέρες μας, έτσι και στην επιλογή σοκολάτας είναι προτιμότερο να επιλέγουμε βιολογικά προϊόντα για να αποφύγουμε τις επιμολύνσεις από βλαβερές ουσίες που πιθανόν να περιέχουν τα εδάφη από τα οποία αντλούνται οι πρώτες ύλες για την παραγωγή της.