Δεν είναι σπάνιο, πέρα από τον ψεκασμό με μυκητοκτόνα κατά την διάρκεια της ανάπτυξης, οι πατάτες να ψεκάζονται και με ζιζανιοκτόνα κατά την διάρκεια της συγκομιδής ενώ, πριν προωθηθούν στην κατανάλωση ψεκάζονται και πάλι και με ειδικά χημικά για να επιβραδυνθεί ή και να αποκλειστεί τελείως η βλάστησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πάρα πολλοί από τους παραγωγούς συμβατικής πατάτας δηλώνουν ότι οι ίδιοι δεν καταναλώνουν ποτέ τα προϊόντα που οι ίδιοι καλλιεργούν.
Αντίθετα με αυτά, στη βιολογική καλλιέργεια πατάτας γίνονται όσο το δυνατόν λιγότερες επεμβάσεις και μόνο όταν υπάρχει κάποια ασθένεια, ενώ τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι υποχρεωτικά φυσικά και δεν αφήνουν επικίνδυνα υπολείμματα όπως στη συμβατική καλλιέργεια. Η κατανάλωση βιολογικών πατατών (όπως είναι για όλα τα βιολογικά προϊόντα) είναι λοιπόν πιο ασφαλής και γι’ αυτό καλό είναι να τις προτιμάμε.
Η διαφορά τιμής ανά κιλό των βιολογικών από τις συμβατικές πατάτες, υπάρχει, είναι αλήθεια αυτό. Δεν είναι όμως τόσο μεγάλη που να καθιστά την αγορά βιολογικής πατάτας απαγορευτική. Το ρίσκο που αναλαμβάνουμε καταναλώνοντας πατάτες συμβατικής καλλιέργειας, ένα από τα πιο επιβαρυμένα με χημικά αγροτικά προϊόντα είναι πολύ μεγάλο για να μπορεί να αποτιμηθεί με χρήματα…